Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (World Blood Donor Day)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΘΕΛΟΝΤΗ ΑΙΜΟΔΟΤΗ

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (World Blood Donor Day) θεσμοθετήθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου. Η 14η Ιουνίου είναι η μέρα γέννησης του Γερμανού ιατρού Karl Landsteiner (1868-1943), ο οποίος ανακάλυψε τις ομάδες αίματος. Φέτος συμπληρώνονται (20) χρόνια από τη θεσμοθέτηση της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη το 2004.

Βάσει του σχολιασμού του Π.Ο.Υ. για το τρέχον έτος 2024, «η 20ή επέτειος της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντή Αιμοδότη είναι μια εξαιρετική και επίκαιρη ευκαιρία, να ευχαριστήσουμε τους αιμοδότες σε όλο τον κόσμο για τις σωτήριες αιμοδοσίες τους όλα αυτά τα χρόνια και να τιμήσουμε τη βαθιά επίδραση της αιμοδοσίας τόσο στους ασθενείς όσο και στους αιμοδότες. Είναι, επίσης, η κατάλληλη στιγμή για να αντιμετωπιστούν οι συνεχείς προκλήσεις και να επιταχυνθεί η πρόοδος προς ένα μέλλον, στο οποίο η ασφαλής μετάγγιση αίματος είναι καθολικά προσβάσιμη».

Το θέμα του φετινού εορτασμού διαμορφώνεται από τον Π.Ο.Υ. ως ακολούθως:

Γιορτάζοντας (20) χρόνια προσφοράς: Σας ευχαριστούμε, εθελοντές αιμοδότες

(20 years of celebrating giving: Thank you blood donors)!

 

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ (LINKS)

  1. ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ, https://www.moh.gov.gr/
  2. ΕΘΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ, https://eody.gov.gr/
  3. ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΝΟΣΗΜΑΤΩΝ, https://www.ecdc.europa.eu/
  4. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ, https://www.who.int/
  5. ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ (ΑΘΗΝΑ), https://www.who.int/europe/teams/office-on-quality-of-care-patient-safety
  6. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ, https://www.un.org/en/
  7. ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΗΝΩΜΕΝΩΝ ΕΘΝΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ., https://unric.org/el/